الضيف والضيافة فى الثقافة الايرانية

نوع المستند : المقالة الأصلية

المؤلف

المدرس بقسم اللغة الفارسية وآدابها - کلية الدراسات الإنسانية - جامعة الأزهر

المستخلص

يتناول بحث الضيف والضيافة فى الثقافة الايرانية مکانة الضيف لدى الايرانيين , وأنواع ومراتب الضيوف لديهم , وهيئة وشکل حجرة استقبال الضيوف , وآداب وقواعد الضيافة عندهم , والمراسم التى يتبعونها عند استقبال الضيوف وعند توديعهم , والآداب التى يجب أن يتحلى بها کل من المضيف والضيف أثناء مراسم الضيافة , والأطعمة والأشربة التى يقدمونها فى مآدب الضيافة , وآداب إعداد مأدبة الضيافة , ويلقى الضوء کذلک على الاعتقادات الراسخة فى أذهان الايرانيين بشأن الضيف , وعلى أنواع مآدب الضيافة للمناسبات الخاصة مثل مآدب الخطبة والزواج , ومآدب الاحتفال بعيد النوروز . وقد أنهت الباحثة البحث بخاتمة لخصت فيها النتائج التى توصلت إليها فى هذا البحث کما ألقت الضوء على المصادر والمراجع التى رجعت إليها واستفادت منها .

الموضوعات الرئيسية


عنوان المقالة [English]

Guests and Hospitality in the Iranian Culture

المؤلف [English]

  • Fathayia Helmy Ameen Al Dali
المستخلص [English]

The study of “The Guest and Hospitality in Iranian Culture” discusses the status of the guest among the Iranians, the kinds and ranks of guests for them and the shape of the guests’ reception room. The study also discusses the Iranian rules of hospitality and their traditions for welcoming the guests or bidding them farewell. It also tackles the rules that should be followed by both the host and the guest during the hospitality functions ceremony, the foods and beverages presented in their hospitality banquets. Moreover, the study points out the rules for preparing a hospitality banquet. It also sheds light on the beliefs fixed in the Iranians’ minds regarding guests, kinds of hospitality banquets for special occasions like engagement, marriage and spring or Nowruz banquets. The researcher ends the study with a conclusion summing up the results of the study and shedding light on the sources and references used in the research.